3

Bucătării la comandă

Ce ati putea afla de la noi despre bucatarii, despre mobilierul de bucatarie la comanda? S-a scris cam tot. S-a scris tehnic, s-a scris emotional, s-a scris artistic. Vom incerca sa va oferim cateva sfaturi pornind de la premisa ca, precum in viata, si in deciziile de proiectare a bucatariei se regasesc elemente pozitive si elemente mai putin pozitive, putem gandi in termeni de avantaje si dezavantaje.

Citește mai mult...

Contactează-ne ! Alege Electrocasnice !

Vă așteptăm și pe:

 

 

Bucătării personalizate

 

 

Chiar daca fiecare dintre noi ne dorim sa avem cea mai mare, cea mai ergonomica, cea mai accesorizata si cea mai frumoasa bucatarie, este destul de greu sa obtinem toate aceste calitati pentru un singur spatiu. Vom incerca sa punctam cateva din aspectele dupa care sa va ghidati cand alegeti modulele de bucatarie.

Stim ca pare greu de acceptat, dar parerea noastra este ca nu trebuie sa va orientati decizia in functie de un anumit model de bucatarie, ci trebuie sa creati impreuna cu specialistii propriul dvs model.

 

 

Fluxul tehnologic

 

 

Trebuie sa primeze in alegerea „modelului” fluxul tehnologic sau ordinea fireasca a lucrurilor sau aspectele ergonomice ce rezulta din functiile pe care trebuie sa le indeplineasca bucataria.

O organizare ideala pentru un dreptaci ar fi: frigider, blat de lucru, chiuveta, blat de lucru, plita. Este o organizare fireasca, ce rezulta din modul in care ne comportam cand intram in bucatarie pentru a prepara mancarea: depozitam cumparaturile in frigider, scoatem pe blat ingredientele pentru a prepara mancarea, spalam in chiuveta, tocam pe blat si, la final, ajungem sa punem mancarea pe plita. Toate acestea sunt valabile pentru situatia in care avem o bucatarie liniara. Daca bucataria este pe 2 sau 3 pereti, ideal ar fi sa putem instala aparatura astfel incat sa se creeze un triunghi echilateral, cu laturi egale, astfel incat intre frigider, chiuveta si plita sa avem distante relativ egale.

Este mai putin important daca amplasam cuptorul sub plita sau in orice alta zona din bucatarie. Sfatul nostru este, daca tot ati renuntat la aragazul clasic, sa incercam sa montam cuptorul de la nivelul blatului in sus sau macar la o inaltime intermediara. Veti evita astfel sa va aplecati continuu pentru a vedea ce se intampla in cuptor sau pentru a scoate tava.

 

 

Cuptor electric sau cuptor pe gaz

 

 

Recomandarea noastra este sa folositi cuptorul electric. Nu consuma multa energie, iar prepararea hranei este facuta intr-un mod mai sanatos, fara reziduri sau pierderi de gaz.

 

 

Plita electrica sau plita pe gaz

 

 

Sa spunem ca este castigatoare plita pe gaz. Gazul este inca ieftin in Romania. Daca doriti sa inlocuiti faianta cu sticla decorativa vopsita sau printata, recomandam sa folositi plita electrica pentru a evita situatia in care s-ar putea fisura sticla din cauza temperaturii crescute generata de flacara.

 

 

Montarea hotei versus montarea faiantei

 

 

Cel mai greu este pentru un producator de mobilier sa vina la releveu cu gandul de a realiza un proiect frumos, dar la locatia dvs sa intalneasca multe constrangeri. Cea mai frecventa constrangere este impusa de „celebrul” brau de faianta lat de 60 de cm. Majoritatea constructorilor monteaza asa faianta. I-am intrebat „De ce?”, raspunsul lor a fost invariabil „Asa se face!”. Raspunsul nostru este „ NU se face asa in aproape nicio situatie!”.

Practic, hota trebuie sa fie montata in conformitate cu instructiunile producatorilor de electrocasnice, de obicei la o inaltime de 65-75 de cm fata de plita. Daca aveti 60 de cm de faianta, ori trebuie sa completati braul de faianta pana la 65-75 cm, ori acceptati sa nu aliniem hota cu corpurile de bucatarie si intre faianta si hota sa ramana o zona inestetica de perete, ori montam hota la limita faiantei si acceptati sa pierdeti garantia oferita de producator.

Ar mai fi de spus ca la aplicarea braului de faianta trebuie sa tineti cont si de inaltimea corpurilor inferioare de bucatarie. Acestea trebuie sa aiba 90 de cm, chiar daca sunteti persoane mai putin inalte, in situatia in care optati pentru instalarea unei masini de spalat vase.

 

 

Combina frigorifica incorporabila?

 

 

Da, aspectul general al bucatariei va fi mult mai elegant. Dar exista intotdeauna un „dar”: volumul interior alocat depozitarii alimentelor va fi mai mic decat cel al unei combine neincorporabile.

 

 

Chiuveta si scurgatorul de vase

 

 

Daca spatiul dvs nu este generos sau daca este suficient de generos incat sa montati in bucatarie o masina de spalat vase, va puteti limita la a achizitiona o chiuveta care sa aiba o singura cuva, fara scurgator. Pentru aceasta situatie, recomandam sa montam un scurgator dublu, pentru farfurii si pentru pahare, in corpul suspendat. Daca optati pentru o chiuveta cu scurgator, cumparati o chiuveta cu scurgatorul pe dreapta ( daca sunteti dreptaci), pe stanga (daca sunteti stangaci) sau o chiuveta reversibila.

 

 

Instalatia electrica, alimentarea cu apa si mobila de bucatarie

 

 

Ar trebui gandite de la inceput impreuna. Nu este de dorit ca din cauza unei instalatii necorespunzatoare sa nu aveti o bucatarie functionala. Nu trebuie sa avem prize deasupra plitei si nu ar trebui sa avem alimentarea pentru masina de spalat si pentru cuptor in spatele acestora. Blatul standard are latime de 60 cm. Gabaritul instalatiilor electrice determina iesirea electrocasnicelor din gabaritul blatului. Exista o solutie costisitoare pentru astfel de situatii: achizitionati un blat de 90 cm pe care il vom taia la o latime in concordanta cu situatia constatata.

Luati in calcul prizele pentru aparatura de bucatarie: sa fie fie prevazute intre corpurile baza si cele suspendate sau puteti achizitiona prize ascunse in blat, ingropate.

 

 

Accesoriile de bucatarie

 

 

Folositi doar atat cat este necesar in raport cu dimensiunea bucatariei. Recomandam sa folositi sertare in loc de usi la corpurile inferioare. Veti ajunge mai usor, fara sa va aplecati prea mult, pana la ultimul obiect depozitat in spate. Glisierele Blum, Grass sau Hafele permit ca sertarele sa suporte greutati de pana la 50 de kg.

Un sistem de usi frante (tip Aventos) il recomandam daca aveti scurgator de vase: veti putea accesa simultan cele doua zone, cea pentru cani/pahare si cea pentru farfurii/boluri.

Puteti opta pentru mici detalii care fac diferenta: cosuri pentru selectarea gunoiului, organizator de tacamuri, suport de farfurii, folie de protectie in interiorul corpurilor etc.

Cosul jolly este bine sa fie amplasat in preajma plite, dar nu este indispensabil. Un corp cu un astfel de cos poate ajuta sa indepartam plita fata de perete sau sa pastram o minima distanta intre plita si centrala termica.

 

 

Centrala termica!

 

 

Am ajuns la ea! Ce facem cu ea? Nu ne place sa o vedem! Este decizia dvs daca o imbracam frumos sau o lasam mai golasa (pentru aceasta situatie recomandam macar sa construim o masca pentru acoperirea tevilor). „Cei de la gaze” nu sunt de acord cu inchiderea centralei in corp chiar daca utilizam MDF perforat sau ratan pe usi. Am intalnit situatii in care, dupa ce s-a contruit corp de mobila pentru centrala termica, clientii au revenit pentru a face modificari bucatariei astfel incat sa se renunte la corpul pentru centrala.

Daca nu a fost deja montata centrala termica, va oferim un sfat: montati-o pe peretele pe care este mobila de bucatarie, nu pe peretele vecin, va afecta atat estetic, cat si functional bucataria.

 

 

Usile din PAL, MDF sau lemn

 

 

Alegerea trebuie facuta in functie de asteptarile dvs fata de mobilier, in special cele estetice.

Din punct de vedere al rezistentei materialelor, este clar ca lemnul corect uscat va oferi cea mai mare rezistenta in timp pentru usile mobilierului de bucatarie. Pentru usile din lemn masiv se pot obtine modele diferite de frezare si se pot vopsi in orice culoare din RAL.

Usile din MDF vopsit au avantajul ca sunt rezistente la caldura produsa de hota, pot fi colorate in orice cod din RAL si se pot freza obtinandu-se modele clasice sau moderne. In eventualitatea ca se deterioreaza vopseaua, usa se poate revopsi fara sa apara diferente de culoare. Un mic dezavantaj il constituie riscul de zgariere.>

MDF-ul infoliat are avantajul costului mai redus si al faptului ca se pot obtine decoruri care imita intr-un mod realist lemnul. De asemenea, se pot obtine modele diverse prin frezare. Daca nu utilizati hota in timpul gatitului sau daca hota si corpurile suspendate sunt montate la mai putin de 60 cm, melamina de pe usi se poae increti din cauza temperaturii crescute. Usa, in acest caz, trebuie inlocuita complet.

MDF-ul panou are avantajul ca ofera designerilor decoruri inedite. Dzavantajele sunt aceleasi ca la MDF-ul infoliat. Se va vedea cantul ( ceea ce nu se intampla la MDF-ul vopsit sau la MDF-ul infoliat) si nu putem obtine frezari pe usi.

Ultimele, dar nu cele din urma sunt usile din PAL. Prezinta cel putin 3 avantaje: oferta foarte variata de decoruri (exista o concurenta deschisa intre producatori pentru a oferi pe piata noi trenduri), costuri reduse si rezistenta la zona din vecinatatea hotei ( daca sunt cantuite cu ABS 2 mm). Exista un dezavantaj estetic: nu se pot obtine frezari pe usile din pal.

Indiferent de alegerile facute, inainte de a lua o decizie pentru modelul de bucatarie va recomandam sa tineti cont de un raport ideal intre buget, calitatea materialelor si ergonomia bucatariei. In acest sens, nu ezitati sa ne cereti sprijinul! Specialistii Reveria va vor ajuta sa obtineti cea mai potrivita bucatarie pentru Dvs.

 

Descărcați broșura cu Idei pentru amenajarea spațiului în bucătărie.


Image 1
...Bucătării înzidite

Bucătăria înzidită aduce senzațiile vacanței și amintirile copilăriei în noul cămin.

Vreau detalii

Image 2
...Mobilier Office

Mobilier de birou și amenajări office pentru firme ori spații private, complet personalizat.

Vreau detalii

Image 3
...pentru Dressing

Dressing-uri simple și dulapuri ori amenajări sofisticate cu sisteme și uși glisante.

Vreau detalii

Image 4
...pentru Baie

Mobilier de baie personalizat și optimizat pentru fiecare spațiu.

Vreau detalii

Image 5
...pentru Dormitor

Mobilier pentru dormitor, camere pentru copii, camere de tineret sau dormitor matrimonial.

Vreau detalii

Sus